Maryan Abdulkarim on yksi Suomen vaikuttavimmista yhteiskunnallisista keskustelijoista ja feministeistä, joka on nostanut esiin tasa-arvon, antirasistisen työn ja monimuotoisuuden teemoja poikkeuksellisella tavalla. Somalialaissyntyinen Abdulkarim tunnetaan terävistä kolumneistaan, mediakritiikistään sekä osallistumisestaan kulttuuriprojekteihin ja kansalaisaktivismiin. Hänen työnsä on ollut erityisen merkityksellistä monikulttuurisessa Suomessa, jossa keskustelua identiteetistä, rodullisuudesta ja valtasuhteista käydään yhä aktiivisemmin.
Varhaiset vuodet ja tausta
Maryan Abdulkarim syntyi 12. toukokuuta 1982 Mogadishussa, Somaliassa. Hän muutti lapsena Suomeen perheensä kanssa ja varttui Tampereella, myöhemmin asettuen Helsinkiin. Hän kouluttautui leipuri-kondiittoriksi ja opiskeli myöhemmin myös sosionomiksi. Näin hänelle kehittyi vahva ymmärrys paitsi käsityöläisyydestä, myös suomalaisesta sosiaalijärjestelmästä ja sen haasteista erityisesti vähemmistöryhmien näkökulmasta.
Kolumnisti ja mediavaikuttaja
Maryan Abdulkarim on kirjoittanut laajasti muun muassa Yleisradiolle, Hufvudstadsbladetille ja useille muille medioille. Hänen kolumneissaan käsitellään muun muassa:
- Rasismia ja sen eri muotoja suomalaisessa arjessa
- Feminismiä ja sen risteäviä ulottuvuuksia (intersektionaalisuus)
- Suomalaisuuden rajoja ja normatiivisuutta
- Poliittisen vallan ja sananvapauden tasapainoa
Vuonna 2019 hän julkaisi Ylelle merkittävän kolumnin, jossa hän pohti somalitaustansa merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa – tuoden esiin sen, miten representaatio ja moninaisuus puuttuvat usein valtavirtanäkökulmista.
Jälkiviisaat ja mediaesiintymiset
Maryan Abdulkarim nousi laajemman yleisön tietoisuuteen esiintyessään Yleisradion Jälkiviisaat-ohjelmassa. Hänen suorat mielipiteensä ja asiantunteva kommentointinsa toivat ohjelmaan uutta näkökulmaa, erityisesti tasa-arvon ja antirasismin osalta.
Vuonna 2022 hän päätti jättää ohjelman vastalauseena Timo Soinin kutsumiselle vakiokommentaattoriksi. Abdulkarim kritisoi Perussuomalaisten retoriikkaa ja populismia, joka hänen mukaansa on normalisoinut rasistisia asenteita suomalaisessa keskustelukulttuurissa.
Kirjallinen tuotanto ja julkaisut
Maryan Abdulkarimin tunnetuin teos on ”Noin 10 myyttiä feminismistä”, jonka hän kirjoitti yhdessä toimittaja Eveliina Talvitien kanssa vuonna 2018. Kirja purkaa yleisiä väärinkäsityksiä feminismistä ja tuo esiin, kuinka se voi olla monille myös vapautumisen ja tasa-arvon liike – riippumatta sukupuolesta, etnisestä taustasta tai yhteiskuntaluokasta.
Teos on saanut paljon kiitosta erityisesti nuorten naisten ja vähemmistöihin kuuluvien lukijoiden keskuudessa.
Kulttuurinen vaikuttaja ja taideprojektit
Maryan Abdulkarim on ollut mukana useissa taide- ja kulttuurihankkeissa. Hän osallistui muun muassa The Miracle Workers Collectiven tuotantoon, joka edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2019 teoksella The Greater Miracle of Perception. Teos käsitteli kolonialismin jälkiä ja valtasuhteita taiteen keinoin.
Hän käsikirjoitti myös lyhytelokuvan ”Unelmaduuni”, joka oli osa Tuffi Filmsin Yksittäistapaus-sarjaa ja käsitteli työelämän syrjiviä rakenteita.
Kansalaisaktivismi ja järjestötoiminta
Maryan Abdulkarim on ollut aktiivinen monissa kansalaisjärjestöissä:
- Hän oli mukana perustamassa Rasmus-verkostoa, joka keskittyy rasisminvastaisiin kampanjoihin.
- Hän toimi Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtajana vuosina 2014–2016.
- Hän osallistui feministisen puolueen perustamiseen vuonna 2016.
Hänen yhteiskunnallinen työnsä ei rajoitu pelkkään kirjoittamiseen, vaan hän on ollut konkreettisesti mukana rakenteiden muuttamisessa.
Palkinnot ja tunnustukset
Maryan Abdulkarim on saanut useita tunnustuksia työstään:
- Minna Canth -palkinto vuonna 2019 rohkeasta yhteiskunnallisesta kirjoittamisesta
- Helsinki-mitali vuonna 2021 Helsingin kaupunginhallitukselta hänen tekemästään työstä monimuotoisen kaupungin hyväksi
- Useita kutsuja kansainvälisiin keskustelutilaisuuksiin, kuten Barack Obaman säätiön järjestämään pyöreän pöydän tapahtumaan Amsterdamissa
Maryan Abdulkarimin merkitys Suomessa
Maryan Abdulkarimin työ ja läsnäolo suomalaisessa julkisessa keskustelussa on ollut erityisen tärkeää seuraavista syistä:
- Hän tuo esiin ääniä, jotka muuten jäävät helposti marginaaliin
- Hän purkaa valtarakenteita ja kutsuu mukaan kriittiseen pohdintaan
- Hän yhdistää taiteen, journalismin ja aktivismin ainutlaatuisella tavalla
- Hänen näkemyksensä edustavat nykypäivän monimuotoista Suomea
Yhteenveto
Maryan Abdulkarim ei ole vain kolumnisti tai kirjailija – hän on yhteiskunnallinen suunnannäyttäjä, jonka ääni on vaikuttanut lukemattomiin suomalaisiin. Hänen työnsä muistuttaa siitä, että Suomen kaltaisessakin hyvinvointivaltiossa on vielä paljon tehtävää tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden eteen. Olitpa opiskelija, yhteiskunnallinen vaikuttaja tai vain utelias lukija, Maryanin näkemykset haastavat sinut ajattelemaan uudella tavalla.